Mikroplastika v obliki bleščic ogroža naravno okolje

Sreda, 13. December 2017

glitter-2500318-small
Bleščice, ki se uporabljajo tudi v kozmetiki in za ustvarjanje, povzročajo škodo oceanom in njegovim prebivalcem. (Foto: Pixabay)
V decembrskem času se navadno poveča uporabo raznovrstnih bleščic. Vendar ne samo, da se bleščic po uporabi težko znebimo, povzročajo tudi veliko grožnjo okolju. Kot pravijo znanstveniki je namreč večina bleščic narejenih iz majhnih koščkov plastike (mikroplastike), ki povzročajo težave živalim v oceanih. Kot je povedal profesor na univerzi v Plymouthu Richard Thompson, da so škodljive za okolje tudi nekatere bleščice, ki jih najdemo v nekaterih ličilih in umetniškem materialu. »Bil sem zelo zaskrbljen, ko je moja hči za rojstni dan dobila gel za tuširanje, ki je vseboval bleščice. Te zelo hitro zaidejo v kanalizacijo in od tam naprej v okolje,« je dodal.

Velika Britanija bo zato prihodnje leto sprejela prepoved za mikrokroglice, to je vrsto mikroplastike, ki jo lahko najdemo v milu za piling telesa, obraza in drugih podobnih produktih. Takšno prepoved pa so že sprejeli v Združenih državah Amerike. Tudi okoljska antropologinja dr. Trisia Farrelly iz Nove Zelandije je odločena, da je potrebno prepovedati izdelavo in uporabo takšnih bleščic.

Nekatera podjetja pa že proizvajajo okolju prijazne bleščice, ki se po uporabi razgradijo.

Vir: Delo in dom