Zavržemo kar tretjino pridelane hrane

Torek, 17. Oktober 2017

hranaOb Svetovnem dnevu hrane, ki ga vsako leto obeležujemo 16. oktobra, so Ekologi brez meja opozorili na dejstvo, da pridelamo dovolj hrane, a je vseeno vsak deveti človek lačen. Kar tretjino pridelane hrane zavržemo, za kar smo najbolj odgovorni v gospodinjstvih.

Po podatkih Statističnega urada RS je bil povprečni izdatek za hrano enega člana gospodinjstva v letu 2015 dobrih 935 evrov na leto ali 2,5 evra na dan. Vsak od nas letno zavrže za 163 evrov hrane, s čimer bi lahko sicer dva meseca hranili lačno osebo. Zavržene hrane bi bilo manj, če bi se s tem problemom spopadli na vseh nivojih.

Ekologi brez meja so v sklopu projekta Ne meč'mo hrane stran opravili raziskavo in skupaj z dvema javnima ustanovama pridobili prve podatke v Sloveniji o tem, zakaj in koliko hrane se zavrže. Ugotovitve bodo predstavili na okrogli mizi Zavržena hrana v javnem sektorju, ki bo potekala 24. oktobra v sejni sobi Agencije RS za okolje.

Ekologi brez meja so se povezali tudi z blagovno znamko Grundig, s katero bodo v prihodnjih mesecih na portalu Spoštujmo hrano združili svoje ideje in znanje ter bodo skupaj predstavili rešitve za manj zavržene hrane v gospodinjstvih.

Vir: Ekologi brez meja