Planinci so letos že osmo leto čistili naše gore

Torek, 03. Oktober 2017

Očistimo naše gore
(Foto: FB Očistimo naše gore)
Konec septembra se je na Rašici s tradicionalno čistilno akcijo zaključila osma sezona ekološkega projekta Očistimo naše gore. Po priljubljenih pohodniških poteh so letos planinci pobrali več kot tono smeti. Ob zaključku akcije pa so na poti od Maribora do Ankarana odpadke pobirali tudi udeleženci akcije Slovenska transverzala v enem dnevu. Projekt Očistimo naše gore poteka s finančno podporo Zavarovalnice Triglav.

Vsak udeleženec čistilne akcije prejme majico, rokavice in biorazgradljive vrečke, s pomočjo katerih očistijo planinske poti in odpadke odnesejo v dolino. Ob tem organizatorji spodbujajo tudi varno hojo v hribe in družine motivirajo, da prosti čas preživijo skupaj v naravi. V osmih letih, odkar poteka akcija, so planinci v dolino skupaj odnesli 29 ton odpadkov. V tem času se je projektu pridružilo 36.000 ambasadorjev, biorazgradljive vrečke za odpadke pa je v letošnji sezoni v okviru projekta prejelo več kot 78 planinskih koč.

Akcija Očistimo naše gore podpira tudi razvoj programa sarOS (Search and Rescue operating System), ki gorskim reševalcem pomaga, da hitreje locirajo ponesrečenca in tako skrajšajo čas reševanja.

K odgovornemu obiskovanju gora in planin opozarjajo tudi organizatorji akcije Slovenska transverzala v enem dnevu. Kot je povedal pobudnik te akcije Anže Kristan: »Slovenska planinska pot je eden najbolj obremenjenih delov našega planinskega sveta, saj zajema najzanimivejše in s tem najpopularnejše vrhove ter markirane poti. Priljubljenost pa ima seveda svoj davek: veliko število obiskovalcev in s tem večjo obremenjenost okolja.«

Vir: Delo in dom