Akcija Očistimo naše gore tokrat tudi s poudarkom na varni in odgovorni hoji v gore

Petek, 19. Maj 2017

Kamp_TuraQ

Kamp Tura. (Foto: www.ocistimogore.si / Kamp Tura)

V sredini maja so v kampu Tura nad Vipavo odprli letošnjo planinsko-ekološko akcijo Očistimo naše gore, ki jo letos organizirajo osmič. Tokrat je poudarek tudi na varni in odgovorni hoji v gore. Kot je povedala Ana Cergolj Kebler iz Zavarovalnice Triglav, kjer projekt finančno podpirajo, želijo motivirati družine, da prosti čas preživljajo skupaj v naravi. Prav motivacija otrok za hojo v hribe naj bi bil eden od velikih izzivov staršev, zato je bil letošnji otvoritveni dogodek namenjen družinam.

Sicer pa simbol akcije ostajajo biorazgradljive vrečke za odgovorno ravnanje z odpadki v gorah. Z njimi bodo letos opremili najmanj 73 planinskih domov v sredogorju in visokogorju. V okviru akcije so planinci v zadnjih sedmih letih iz gora odnesli 28 ton odpadkov. Obiskovalce gora pa organizatorji spodbujajo tudi v smeri, da odpadke v dolini odložijo ločeno v pravi zabojnik.

Zavarovalnica je v sklopu akcije podprla tudi program sarOS (Search and Rescue operating System) GRZS, kjer gre za nadgradnjo sistema za učinkovitejše reševanje v gorah. Nadgrajeni sistem bo gorskim reševalcem omogočal lažje in hitrejše iskanje ponesrečencev v gorah in s tem skrajšanje poti do zdravniške oskrbe.

Vir: Delo in dom