Neposeljeni koralni otok »poseljen« s skoraj 18 tonami plastičnih odpadkov

Torek, 16. Maj 2017

Otok Henderson v Tihem oceanu, kjer so našli velike količine plastičnih odpadkov. (Foto: RTV SLO/ Univerza na Tasmaniji)
Otok Henderson v Tihem oceanu, kjer so našli velike količine plastičnih odpadkov. (Foto: RTV SLO/ Univerza na Tasmaniji)

Na neposeljenem koralnem otoku Henderson v Tihem oceanu, ki je velik le 3.700 hektarjev, so strokovnjaki z univerze na Tasmaniji odkrili 38 milijonov kosov oziroma skoraj 18 ton plastičnih odpadkov. To predstavlja največjo gostoto plastičnih odpadkov na svetu. Več kot dve tretjini odpadkov na koralnem atolu ni vidnih na površju, saj so zakopani deset centimetrov globoko v mivko. Vsak dan pa naj bi na otoku pristalo dodatnih 13.000 predmetov. Skoraj 18 ton plastičnih odpadkov, ki jih je naplavilo na otok, ves svet sicer pridela v 1,98 sekunde, so napisali v Guardianu.

V praznih posodicah krem in v zamaških od plastenk ter v drugih plastičnih delih so našli svoj dom tudi mnogi raki na otoku, kar pa po besedah raziskovalke Jennifer Lavers rakom bolj škodi, saj je ta plastika stara, ostra, lomljiva, v nekaterih embalažah pa so spravljene celo strupene snovi. »Grozljivo je bilo videti čudovite rake, ki živijo v naših smeteh,« je dejala raziskovalka Lavers in dodaja: »Nobena država se ne more izgovarjati. Našli smo plastenke iz Nemčije, konzerve iz Kanade, zaboj z Nove Zelandije. To pomeni, da imamo vsi odgovornost za te smeti, zato se moramo usesti in ukrepati.«

Takšno stanje na otoku pa je še toliko bolj zaskrbljujoče, saj otok Henderson spada na Unescov seznam svetovne dediščine. Otok so opisovali kot enega redkih otokov, ki ga še ni dosegel vpliv človeka. Na otoku namreč živi deset endemičnih vrst rastlin in štiri endemične vrste ptičev.

V spodnjem videu si lahko pogledate posnetek onesnaženega otoka. (Vir: Univerza v Tasmaniji.)

Vir: RTV SLO