Dejstva in miti o sevanju v vsakdanjem življenju

Torek, 09. Maj 2017

Energija, sevanje, življenje: Dejstva in miti o sevanju v vsakdanjem življenjuV okviru projekta krepitve energetske pismenosti EN-LITE so izdali novo izobraževalno-ozaveščevalno gradivo Energija, sevanje, življenje: Dejstva in miti o sevanju v vsakdanjem življenju. Z gradivom želijo avtorji s strokovno utemeljenimi dejstvi razbiti nekatere mite, ki se pojavljajo v zvezi z različnimi oblikami sevanja v vsakdanjem življenju, kot je v naravi, pri uporabi gospodinjskih električnih aparatov, mobilnih telefonov, pri proizvodnji električne energije v jedrski elektrarni in njenem prenosu do porabnikov ter v medicini.

Gradivo je namenjeno šolajoči se mladini in zainteresiranim državljanom. Ekipa projekta EN-LITE bo s partnerji poskrbela za široko distribucijo tiskanih izvodov gradiva, elektronska oblika knjižice pa je prosto dostopna na spletnem mestu http://www.en-lite.si/index.php/knjizica-o-sevanju.

Avtorji gradiva so prof. dr. Marko Marhl (Univerza v Mariboru), doc. dr. Tomaž Žagar (ARAO in Univerza v Mariboru), doc. dr. Vladimir Grubelnik (Univerza v Mariboru) in mag. Mojca Drevenšek (Consensus). V strokovni pregled gradiva pa so bili vključeni strokovnjaki z različnih področij, in sicer prof. dr. Alenka Gaberščik (biologija), doc. dr. Peter Kitak (močnostna elektrotehnika), mag. Andrej Štern (telekomunikacije), mag. Aleš Kregar in Minče Mandelj (prenos električne energije), Matjaž Žvar (tehnologija jedrskih elektrarn) in doc. dr. Marko Jevšek (medicina – radiologija).

V ekipi projekta EN-LITE pripravljajo tudi interaktivno animirano različico gradiva, ki jo bodo poimenovali iSevanje, izšla pa bo predvidoma v naslednjih mesecih.

Vir: EN-LITE