V Avstraliji tekmovanje z vozili na sončni pogon

Ponedeljek, 07. Oktober 2013

Pred štartom avtomobilov
Priprave avtomobilov na štart. (Foto: World Solar Challenge)

V nedeljo zjutraj po lokalnem času v Avstraliji se je začel World Solar Challenge, kjer se vsako drugo leto med seboj pomerijo ekipe s celega sveta z vozili na sončni pogon. Tekmujejo v tem, kdo bo čim hitreje prevozil dobrih tri tisoč kilometrov dolgo razdaljo med Darwinom na severni obali in Adelaido na južni obali. Vozila lahko vsak dan vozijo od 8.00 do 17.00 ure, potem pa se ustavijo za prenočitev.

Pogon avtomobilov je izključno na sončne celice, vsako vozilo pa ima vgrajene tudi akumulatorje s kapaciteto približno 5 kWh, ki so na začetku napolnjeni, potem pa jih morajo med vožnjo polniti. Zato je zelo pomembna taktično pravilna vožnja, poznavanje vremenske napovedi itd. Letošnje tekmovanje poteka v treh razredih: Challenger, Cruiser in Adventure. Vozila se med razredi razlikujejo v dovoljenih dimenzijah, številu koles, številu potnikov idr.

Zadnjo preizkušnjo so dobili Japonci, ki so potovali s povprečno hitrostjo 92 km/h in pot prevozili v treh dneh in petih urah. Tokrat tekmuje 45 ekip, polovica teh tekmuje v razredu Challenger, kjer so vozila prilagojena za doseganje visokih hitrosti. Razred Cruiser je letošnja novost, zajema pa vozila, ki so primerna za uporabo v rednem cestnem prometu. Najhitrejše tekmovalce na cilju pričakujejo v sredo.

Vir: Slotech