Zaradi nezakonitega iskanja zlata se uničuje amazonski pragozd in izviri sveže vode

Petek, 04. Oktober 2013

amazonski pragozd
Zaradi nezakonitega iskanja zlata uničenih že več kot 50 tisoč hektarjev amazonskega pragozda. (Foto: Siol)

V zadnjih letih je tropsko divjino Peruja opustošilo nezakonito iskanje zlata in ker je pridobivanje dragocene kovine mnogim edini vir zaslužka, se nad drevesi znašajo brez pomislekov. Južna Amerika je eno največjih nahajališč zlata na svetu, po ocenah strokovnjakov naj bi bile najobilnejše zaloge spravljene pod površjem Venezuele in Peruja, ki je tudi največja južnoameriška izvoznica zlata. Ker so osrednji rudniki zlata v državni oziroma zasebni lasti, se povprečen potomec Inkov z njimi ne more okoristiti, zato se je pred leti začelo razkopavanje porečja Amazonke in njenih pritokov. Prava okoljska katastrofa pa je nastala na jugu regije Madre do Dios, kjer naj bi iskalci zlata izkrčili že več kot 50 tisoč hektarjev amazonskega pragozda. Zadnja leta pa se obseg novih izkrčenih površin s krampi, lopatami in pnevmatskimi kladivi širi s štirikratno hitrostjo. To uničuje tamkajšnjo floro, divje živali prisili v migracijo, na področjih s tekočimi vodami pa se širi kontaminacija s toksini in težkimi kovinami, predvsem s strupenim živim srebrom. Ogroženo pa je tudi zdravje samih iskalcev zlata ter mnogih prebivalcev naselbin ob rekah in pripadnikov lokalnega tropskega ekosistema.

Načeta pa so tudi že višje ležeča področja, kot je območje ob jezeru Titikaka, ki si ga delita Peru in Bolivija, in je najvišje ležeča plovna shramba sveže vode na Zemlji ter največje jezero na južnoameriški celini. Težki delovni stroji uničujejo mokrišča in ogrožajo nekatere redke vrste živali, ki tam živijo, biologi pa so pred kratkim v jezeru našli tudi strupene kovine, kot je arzenik.

Po ocenah okoljevarstvenih organizacij naj bi bilo v dejavnost uničevanja gozdov in drugega naravnega okolja ter iskanja zlata vključenih več kot 150 tisoč državljanov Peruja in precej tujcev, zato bo početje, ki mnogim omogoča preživetje, zelo težko izkoreniniti.

Vir: Siol