Zelena-Slovenija-logo

Portal za trajnostni razvoj

Kontakt:

Kontaktirajte nas na e-naslov info@zelenaslovenija.si ali pokličite na 03 42 66 700.

Poiskali bomo ustrezno rešitev za vas.

Sporočilo za medije

Celje, 31. januar 2012

RAZGLASITEV »NAJBOLJ ZELENIH OBČIN 2011«

Najbolj zelena občina 2011V torek, 31. januarja, je v Mestni hiši Mestne občine Ljubljana potekala razglasitev Najbolj zelenih občin leta 2011. Natečaj organizira drugo leto zapored Fit media d.o.o., pod blagovno znamko Zelena Slovenija, v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor, Združenjem občin Slovenije in Skupnostjo občin Slovenije. Ključni namen natečaja je osveščanje in prikaz primerov dobrih praks trajnostno usmerjenih občin.

Letos se je za naslov Najbolj zelena občina potegovalo 28 slovenskih občin, od tega 4 mestne, 14 občin v razredu nad 5000 prebivalcev in 10 občin v razredu do 5000 prebivalcev. Strokovna komisija v sestavi: dr. Franc Lobnik, predsednik Sveta RS za varstvo okolja RS kot predsednik komisije; mag. Katja Buda, Ministrstvo za okolje in prostor, vodja Sektorja za okolje in podnebne spremembe;  Saša Kek, Skupnost občin Slovenije;  Mateja Eržen, Združenje občin Slovenije; Jože Volfand, Fit media (prokurist Fit medie in glavni urednik revije EOL); in dr. Darja Majkovič, Fit media (direktorica za raziskave in razvoj); je po pregledu vseh prijav za zmagovalne razglasila naslednje občine:
- Najbolj Zelena mestna občina 2011: Ljubljana
- Najbolj zelena občina 2011 nad 5000 preb.: Vrhnika
- Najbolj zelena občina 2011 do 5000 preb.: Dobrna

Zelena priznanja za odgovorno ravnanje z odpadki so prejela:
- Najbolj zelena mestna občina 2011 na področju ravnanja z odpadki: Velenje
- Najbolj zelena občina 2011 nad 5000 preb. na področju ravnanja z odpadki: Vrhnika
- Najbolj zelena občina 2011 do 5000 preb. na področju ravnanja z odpadki: Borovnica

Občine so med seboj tekmovale na naslednjih področjih: Odpadki, Vode, Energetika, Komuniciranje in ozaveščanje, Trajnostni promet ter Ostalo. Na zaključni prireditvi so vse nominirane občine na kratko predstavile svoje ključne okoljske dosežke in projekte. O trajnostnem razvoju občin so govorili dr. Franc Lobnik, predsednik Sveta za varstvo okolja RS, dr. Darja Majkovič (Fit media) in dr. Gašper Gantar o ogljičnem odtisu. Generalni sponzor natečaja je družba za ravnanje z odpadki Interseroh, sponzor pa Ecoplay.

Dr. Franc Lobnik, predsednik Sveta za varstvo okolja in predsednik strokovne komisije natečaja Najbolj zelena občina 2011: V letu 2011 smo se tako odločili posvetiti posebno pozornost ravnanju z odpadki. Ne samo zato, ker je to ena izmed trenutno perečih in javno močno izpostavljenih tematik, in vedno novih okoljskih ciljev, ampak tudi zato, ker smo na podlagi lanskoletnih rezultatov Najbolj zelene občine identificirali ravno področje odpadkov kot vseslovensko pomanjkljivost – občine so poročale o visokih količinah povzročenih komunalnih odpadkov na prebivalca, med 350 in 400 kg. Veseli nas, da smo letos v okviru natečaja odkrili nekaj zglednih občin na tem področju.

Aleš Čerin, podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Mestne občine Ljubljana, je ob prevzemu priznanja izrazil veselje, da je slovenska prestolnica za svoje številne trajnostne projekte prejela ta laskavi naslov Najbolj Zelena občina 2011 in dodal, da Ljubljana kandidira tudi za zeleno prestolnico Evrope.

Občina Vrhnika je edina, ki je na tem natečaju prejela priznanje v obeh kategorijah. Župan Stojan Jakin je prepričan, da je to rezultat večletnega dobrega dela in posebej izpostavil strokovnost in angažiranost tamkajšnjega komunalnega podjetja.

Fit media d.o.o., specialist za trajnostno komuniciranje, tako nadaljuje svoje več kot desetletje trajajoče poslanstvo obveščanja in komuniciranja o okoljskih prizadevanjih in širši trajnostni usmeritvi s prikazom dobrih praks, tokrat na ravni občin. V okviru blagovne znamke Zelena Slovenija vsako leto organizira tekmovanje za Najbolj zeleno občino, izdaja prvo slovensko strokovno revijo za trajnostni razvoj EOL in obvešča širšo javnost o okoljskih in trajnostnih prizadevanjih podjetij, drugih subjektov in območij na portalu www.zelenaslovenija.si.

Dodatne informacije: Fit media d.o.o., dr. Darja Majkovič, direktorica raziskav in razvoja; tel.: 03 42 66 700, e-naslov: darja.majkovic@fitmedia.si